Szarka Bence

SZARKA BENCE

2022. július 29. péntek, 16 óra
Válogatás Szarka Bence plasztikáiból
Fesztivál- és kiállítás megnyitó a a Dióhéj Café & Bistro-ban

"1966-ban születtem Sopronban. Egy TV műsor hatására kezdtem el bábokat készíteni még gyerekkoromban. Ezek ujjra húzható állatfigurák voltak, amiket az otthon talált textilmaradékokból varrogattam össze. Ahogy egyre több figura készült, úgy lettek egyre „tökéletesebbek", változatosabbak.
Iskoláim elvégzése után kerültem az akkori Állami Bábszínház festő-szobrász műhelyébe 1987. januárjában, és azóta is bábkészítő – díszletfestőként dolgozom. A szakma fortélyait – mintázás, faragás, színkeverés, kasírozás...- a színház műhelyeiben sajátítottam el. Több vidéki színháznak is készítettem kellékeket, díszleteket, bábokat és időnként a „Dumaszínház" látványvilágát is gazdagítom. Hivatalos munkáimon kívül szívesen vállalok érdekes, kreativitást igénylő feladatokat.
Mivel több előadásunkhoz a színészeinkről mintázott bábokra is szükség volt, néhány éve pedig a Nők Lapja fotoriportjához Garas és Kern figurákat kellett megmintáznom a Ripacsok évfordulója alkalmából, gyakorlásképpen hírességek arcát kezdtem el agyagba „önteni". Ebből alakult ki a mostanra már népes társaság (zenészek, színészek, filmrendezők, egyéb fura szerzetek), ami a mai napig bővül ráadásként az újból és újból népszerűvé váló Star Wars hőseivel.
A régi bábkészítő hagyományok alapján születő domború arcok, több munkafázis után érik el végleges formájukat, magukba foglalva a mintázás és festés gyakorlatát. Megismételhetők, ám mivel mindegyik aprólékos kézimunkával készül újra és újra, sohasem lesznek teljesen egyformák. Minden darab egyedi, egyéni.
Több kiállításon is szerepeltek munkáim, Pesterzsébet, Csepel könyvtáraiban, valamint Sopronban és Sopronkövesden is. Megrendelésre, ajándékba sokfelé eljutottak: Magyarországon kívül Finnországba és Los Angelesbe is.
A sorozatban a mai "nemzetközi" hírességek mellett a magyar zenei élet arcain túl Liszt Ferenc, Salvador Dali, Vincent van Gogh, Picasso is helyet kapott - és még ki tudja, kivel fog folytatódni, hisz a névsor végtelen..."

 

 

­