Székely Árpád és Prieger Tamás

2022. július 30. szombat, 16 óra
SZÉKELY ÁRPÁD ÉS PRIEGER TAMÁS GITÁR BEMUTATÓJA
és kerekasztal beszélgetés BENKŐ ZSOLT vezetésével
a MATYI KULTÚRBISZTRÓBAN

Garantált, hogy a gitárok ki is lesznek próbálva!
SZÉKELY ÁRPÁD így ír magáról:
"Nem vagyok hangszerkészítő, ezért az általam bemutatni kívánt tárgyakat elsősorban nem hangszereknek tekintem.  Inkább az életem során űzött szabadidős tevékenységek és bizonyos élmények, emlékek összegzéseként születtek. A "szivardoboz gitárjaimba" a gyerekkori barkácsolások és a későbbi képzőművészeti szakkörök emlékét, valamint a blues iránti rajongásomat szerettem volna belesűríteni.

Az itthon szokatlannak tűnő alapötlet Ghánában született meg, ahol többször láttam egy srácot zenélni. Nagy élvezettel és élvezhetően játszott egy tökhéjra rajzszögezett kecskebőrből, seprűnyélből és két szál damilból készült "gitárján". Nekem akkor egy Marcus Miller Jazz Bass-em volt, és bár imádtam a hangját, zavart a szerény képességeim és a hangszer kiváló minősége közötti ellentmondás. Az afrikai élmény hatására én is saját hangszert fabrikáltam magamnak. Miután megszólalt, örömömben hirtelen felindulásból még negyvenet. Mivel minden szakmai tudást nélkülözve készültek, nem mester hangszerek, viszont autentikus hangjuk és változatos megjelenésük van. Egy kicsit a naiv művészethez tudnám hasonlítani.

Elsősorban a delta blues-t kedvelők érdeklődését keltheti fel a gyűjteményem, bár több kiváló hazai blues zenész is játszik néhány darabon. Mivel tavaly a "gitárkészítési" belső kényszer elmúlt, ezt a nekem sok örömet szerző tevékenységet befejeztem."

PRIEGER TAMÁS „önéletrajza":
"A gitárkészítés hobbi és szerelem. Gyermekkoromtól gitározom. Amikor az első, kopott elektromos gitáromat megkaptam a szüleimtől, az első pillanattól bütykölni kezdtem, alakítgattam, „tuningoltam" kedvemre. A katonaéveim után 1 évig egy bécsi bútorasztalos-műhelyben dolgoztam egy kiváló mester mellett. Ott rengeteget tanultam a fa megmunkálásáról, ami a későbbiekben jó alapnak bizonyult. Már akkor eldöntöttem, hogy készíteni fogok magamnak egy elektromos gitárt, ha annak eljön az ideje. Később másfél évet töltöttem az Egyesült Államokban és Kanadában, ahol több alkalommal volt szerencsém egy gitárkészítő mesternél látogatást tenni, és ellesni olyan szakmai fogásokat, amelyek megerősítettek abban, hogy ezzel komolyan kell foglalkoznom. Az első hangszert már a hazatérésem utáni első évben, 2001-ben elkezdtem megépíteni. Minden mozzanatát szeretem a gitárkészítésnek. Szeretem a fa kiválasztástól egészen az első akkord megszólalásáig. Csodálatos és izgalmas az az út, amelynek a végén megszületik a hangszer. Általában egy-másfél évig tart egynek az elkészítése, de párhuzamosan egyszerre többet is építek. Hiszen több olyan munkafázis van, amely után „pihentetni" kell a fát, hogy az esetleges vetemedés még időben jelentkezzen, korrigálható legyen, mielőtt összeépítem a gitárt. A nagyobb felületű ragasztások után is 1 hónapig várni kell, mielőtt folytatnám a munkát, hogy megfelelően kiszáradjon a ragasztás a felületkezelések előtt. Csak elektromos gitárokat készítek: szólógitárokat és basszusgitárokat. Eddig 26 hangszert építettem, jelenleg 8 készül párhuzamosan. A gitáraimat nem üzleti célból építem, hanem hobbiból, szerelemből, saját használatra."


 

­